BENVINGUTS
va | es | it | en
   

PORRAT  DE SANT BLAI, POTRIES(LA SAFOR)

Al calendari festiu de la Safor poques festes tenen l’arrelament i acceptació popular del conegutPorrat de Sant Blai a Potries, Any darrere any, són milers els visitants que hi acudeixen al nostre municipi, per complir amb el ritual religiós, i gaudir d’una important oferta cultural i festiva, que es fa extensiva a la primera quinzena del mes de febrer, constituint un dels principals esdeveniments d’interès local i una magnífica ocasió per a la promoció de la nostra població.

El Porrat de Potries a principis S.XX
 
Alguns autors afirmen que moltes festes formen part d’un ritual de protecció relacionat amb l’economia camperola o amb la salvaguarda d’elements vitals, i que per mitjà de la invocació sagrada ens assegurem una bona collita o la prevenció de malalties. Tenen aquestes festes el caràcter de romeria que se celebra al voltant d’un santuari o lloc sagrat, on s’instal·la una mena de fira , el porrat.
La memòria popular ha substituït l’expressió que seria l’adequada per anomenar la festa, romeria, pel nom que rebia la festa que l’aprofitava, porrat.
El porrat de Sant Blai a Potries es una festivitat de caràcter religiós que s’origina, segurament, cap al segle XVII, coincidint amb la repoblació del municipi després de l’expulsió dels moriscos, l’any 1609, durant el domini de la família Borja. Alguns investigadors afirmen que pot ser anterior; la família Centelles senyors de Rebollet, on pertanyia el lloc de Potries, tenien molta devoció per aquest sant, i pot ser que fóra un vehicle per evangelitzar els musulmans dels seus llocs, ja des del segle XV.
 

Amb tot, conta la tradició que, quan hi van arribar les relíquies del sant, va haver una disputa entre pobles per conservar-les. Es va decidir posar-les als lloms d’uns bous per tal que decidiren on es quedarien. La primera vegada els animals es dirigiren a Potries on es quedaren, però la protesta dels altres pobles va fer que es tornara a fer la prova. Fins a onze vegades anaren els bous amb les relíquies del sant a Potries, i allí quedaren per sempre a l’Església Parroquial dels Sants Joans. L’arribada de les relíquies , com les de tantes i tantes imatges miraculoses, sempre ha estat envoltada de llegendes i rivalitats entre els pobles que volien acollir-les. Es molt possible que açò siga cert ja que el culte a les relíquies pren una forta embranzida a causa de la reacció amb què l’Església posà en marxa nous arguments i recursos contra l’ofensiva protestant que aleshores s’escampava per tota Europa.

El costum es anar a l’església dels Sants Joans per passar-se la relíquia del sant que es conserva en la mateixa, menjar-se el panellet beneït, cantar els gojos i encendre una candela a l’altar del sant. D’aquesta manera es compleix amb el ritual de protecció perquè el sant ens guarisca dels mals de la gola. Tot i la fe que amb grans o petites dosis mou a la gent, tots plegats celebrem un any si i l’altre també la festa del Porrat de Sant Blai de Potries, amb la qual sembla que tota la Safor ja vol celebrar l’arribada de l’escalfor de la primavera.
Hi ha un aspecte fonamental que ha proporcionat eixe caràcter eminentment popular a la festa, ens referim al “porrat”; mena de fira situada als voltants de l’església, amb parades tradicionals de torrons i fruites seques, que es consolida i amplia amb el pas dels anys incorporant nombroses atraccions de fira.
En els últims anys l’Ajuntament, junt als col·lectius i associacions del poble, dissenya una programació cultural, basada fonamentalment en la difusió d’activitats culturals i de promoció del patrimoni, incorporant una acurada campanya dirigida al públic infantil i juvenil.

 

AVALEM JOVES PLUS

HORARI AUTOBUSOS

ART AL CARRER - TRIES ART - SANT BLAI 2018

PLA DE CREMES 2017-2018: Del'1 d'octubre al 30 de juny

CONEIX EL NIVELL DE PRE-EMERGÈNCIA D'INCENDIS I METEOROLÒGICA DE POTRIES

HORARI BIBLIOTECA I JUTJAT DE PAU

VOLS REBRE ELS BANS I AVISOS AL TEU TELÈFON? DESCARREGA’T LA APP “POTRIES REPORT” (EN PROVES)

HORARIS D'ATENCIÓ DE LES REGIDORIES

CONSULTEU EL PLÀ D'ACCIÓ MUNICIPAL D'ENERGIA SOSTENIBLE DE POTRIES

SEGUEIX-NOS A LES XÀRXES SOCIALS